Wildervank Veendam

Sterker en socialer !

Twitter

Eén Voor Allen EVA

Scholieren alleen afrekenen bij kassa 2

De grap begon op 1 april, hoewel het leek op een grap, het tegendeel bleek waar. De plaatselijke Jumbo had er schoon genoeg van en plaatste een affiche op de deur, "Vanaf heden mogen de scholieren alleen nog afrekenen bij kassa 2!!!!!!" en "De scholieren zijn uitgesloten van de regel 4e wachtende in de rij." Eén ieder die zijn boodschappen bij de Jumbo doet heeft de A4tjes zien hangen. De eerste dag kon iedereen er nog om lachen en werd het een sociale mediahype onder de scholieren. Echter, op 2 april hing het papiertje er nog en sloeg de grap onder de scholieren om in boosheid, frustratie en rees vooral de vraag waarom? Waarop een jong PvdA-lid het in zijn hoofd had om zijn partij hierover in te lichten met de vraag of wij enigszins hulp konden bieden. De Jumbo accepteert namelijk geen tegenspraak van scholieren die verhaal gaan halen.

Sinds jaar en dag is op de locatie van de Jumbo een supermarkt gevestigd. En vrijwel elke scholier die les heeft op de Winkler Prins aan de Pinksterstraat gaat met regelmaat naar die supermarkt. De Jumbo rekent dan ook altijd hun komst. Alles wat ze willen hebben ligt op de route direct naar kassa 2. De donuts worden zelfs per twee verpakt in plaats van vijf. Het eerste wat ik de scholieren vroeg; "Waarom nemen jullie het niet gewoon mee van huis, of koop je het in de kantine?" Hun antwoord lag wat voor de hand, "Niet iedereen heeft lekkere dingen in huis en de kantine is gewoonweg te duur." Aan de telefoon heeft de bedrijfsleider van de Jumbo aan mij ter kennis gegeven dat de grote stroom scholieren, dan hebben we het over 30 á 40 tegelijk, 3 á 4 keer per dag overlast geeft op de reguliere klant. 'Er zijn klachten geweest, deze worden serieus genomen en daarom geld er nu een scholieren beleid.' Dat er door deze maatregel nu 30 jeugdigen tijdens hun pauze in dezelfde rij staan te wachten, op die manier voor oponthoud in de winkel zorgen en daardoor te laat komen in de les, leek hem niet te deren. Maar hij stond open om er over in gesprek te gaan. De afspraak staat gepland.

Samen met de mailschrijver en twee leden van de leerlingenraad staan we in alle vroegte in de Jumbo. Een hele pijnlijke miscommunicatie, dhr Dusseljee is afwezig. Al snel hadden we een concrete afspraak staan. Door de afwezigheid van de bedrijfsleider hadden we de mogelijkheid om in gesprek te gaan met het personeel werkzaam. Enigszins overvallen door onze aanwezigheid waren ze wel spraakzaam over hoe zij de situatie zien.

In een ruimte die een perfecte schouw geeft op de winkel zitten we tien dagen later met dhr Dusseljee aan tafel. De scholieren, die voeren het woord. Een week lang hebben alle partijen aan het nieuwe beleid kunnen wennen. Jumbo heeft zelf kunnen zien dat hun maatregel niet doeltreffend is. Een andere optie zou zijn om de scholieren een eigen mandje te geven, maar dan heeft hij de jeugd op de stoep staan, wachtend tot er een mandje vrij is. Het probleem waar de Jumbo eigenlijk mee kampt is dat er klanten zijn die misbruik maken van de scholieren. Het standaard Jumbo concept komt Veendam tijdens de schoolpauzes niet ten goede. De 4e in rij krijgt zijn boodschappen zonder pardon gratis mee. Overigens, de scholieren hebben nog nooit van die regeling gebruik gemaakt. Voor 1 april moest het personeel op de werkvloer constant plaats nemen achter de kassa en dan nog waren de rijen langer dan je gewend bent. Na nog geen week na de invoering van het nieuwe beleid gaat nu ook kassa 3 open voor de scholieren, maar dat gebeurt pas als ze het overzicht in de winkel kwijt raken.

Door de scholieren af te laten rekenen bij één kassa, gaat de Jumbo er vanuit dat het zijn personeel anders in kan zetten. Nu is het nog zaak de reguliere klant er op te wijzen dat aansluiten bij een rij vol scholieren niet automatisch betekend dat ze hun boodschappen gratis mee krijgen. De scholieren zijn in ieder geval blij met de uitkomst van het gesprek. “Nu kunnen we onze medescholieren uitleggen hoe het zit, dat zal een boel rust geven. Wij zijn gelukkig niet de oorzaak van het probleem.”

Yvette de Raad

PvdA op Facebook