Wildervank Veendam

Sterker en socialer !

Twitter

Eén Voor Allen EVA

1 mei speech Josh Tepper

Partij genoten, arbeiders,

Mijn naam is Josh Tepper

Nu had u natuurlijk Ans verwacht om hier namens de PvdA Wildervank Veendam te komen spreken, maar aangezien Ans vanavond de bruiloft viert van haar zoon kan ze hier vanavond niet bij ons zijn.Toen ik dit bericht las op onze fractie app dacht ik meteen. ‘Maar dan moet iemand anders van ons een toespraak houden’ en ik wist gelijk dat ik dat moest en ook graag wilde doen.

En ik zal u allemaal vertellen waarom, u zal wel denken wat heeft hij nu voor een sjaal om nou toen ik ging zoeken wat bij een toespraak belangrijk was werd vaak gezegd dat je een voorwerp mee moest nemen om een statement te maken, dus dat ga ik met deze sjaal doen, het is de vandaag de dag van de arbeid en die arbeider staat hier voor u, ik ben timmerman en zelfs in 2015 is dit af en toe best nog wel een zwaar beroep.

Maar gelukkig heeft de FNV bouw er voor gezocht dat de arbeid ’s  omstandigheden de afgelopen 60 jaar heel veel beter zijn geworden, timmeren doe ik nu 16 jaar en ben ook al 16 jaar lid van de vakbond iets waar je als arbeider absoluut niet zonder kan. En dan wil ik u nu graag iets vertellen over voetbal en arbeid in mijn privé leven. Ik neem u mee terug naar 1904 en wel naar het Ruhrgebied en dan specifiek naar de plaats Gelsenkirchen, waar de arbeiders hard werkten, niet boven maar onder de grond, in de ijzer en kolen mijnen. Het waren lange, zware dagen en het was zeer gevaarlijk werk.

Zoals u de beelden nog wel eens ziet van de ingestorte mijnen in Oekraïne, Turkije, China, er waren veel giftige gassen in de mijnen daarom hadden de kompels een parkietje bij zich. Viel deze van zijn stokje dan moest je zorgen dat je zo snel mogelijk de mijn verlieten anders zouden ze zelf ook stikken. Die arbeiders richten in 1904 FC Schalke 04 op, een voetbalclub van arbeiders. Ik ga regelmatig naar Schalke toe en je bent daar dan ook niet bij Schalke of in Schalke maar auf Schalke oftewel op Schalke omdat de arbeiders daar altijd onder Schalke zaten in de mijnen, het zijn daar heel hard werkende mensen dus is FC Schalke 04 mijn voetbalclub, en misschien is het wel leuk om te weten dat het bestuur van de supporters vereniging van FC Schalke 04 de raadsleden zijn van de SPD in Gelsenkirchen en dat er alleen maar SPD burgemeesters zijn geweest in Gelsenkirchen de sociaal democratische partij Duitsland, onze vrienden. Wat heeft die sociaal democratie ons als arbeiders nu opgeleverd, ik wordt altijd een beetje moe en kwaad van, van die mensen die zeggen, ‘aah.., dat zooitje in Den Haag, in Duitsland gaat het veel beter. En die Partij van de Arbeid die is er niet meer voor de arbeiders.’ Gelukkig worden deze mensen ook totaal niet gehinderd door enige kennis van zaken. Maar weet u wat de overeenkomst is tussen 27 november 1968 in Nederland  en 1 januari 2015 in Duitsland? Op die data’s werd het minimum loon ingevoerd.

Dat deden wij hier dus al 47 jaar eerder dan in Duitsland, dat alleen maar omdat de PvdA veel vaker in de regering heeft gezeten dan de SPD, anders was het in Duitsland ook veel eerder gebeurd. Dat heeft die sociaal democratie ons dus opgeleverd. En ik ben zo super blij dat de PvdA in het kabinet zit want de PvdA veranderd dingen voor die arbeider. Even voor mijzelf, ik ben timmerman en werk 32 uur per week. Ik hoor u nu denken en de andere 8 uur dan? Ja, maar dan is er de papadag en ouderschapsverlof. Mijn kinderen ook groot zien worden, en de opvoeding ook voor een groot deel op mij nemen, fantastisch. En dat is nu de PvdA, daarom ben ik trots op staatssecretaris Klaas de Vries, dank u wel. Toen dit kabinet aantrad in 2012 verdiende ik 1300 euro, het is niet veel, maar als man accepteerde ik dat. En nu in 2015 is de arbeidskorting en de heffingskorting flink gestegen voor de lage inkomens en gedaald voor de hoge inkomens.

Dat houdt in dat ik nu thuis kom met 1400 euro dat is 7,5% meer netto loon. Niet door een cao verhoging, maar door het kabinetsbeleid en ook dit  komt weer van de PvdA en ook hier ben ik super blij mee. Oké, dus we zijn nu klaar? Nee, nog lang niet. We zijn progressief en dan ga  ik het met u hebben over de Wet Werk en Zekerheid, Mark Rutte zegt tegen zijn achter ban dat het nu makkelijker wordt om mensen te ontslaan. En ze geloven hem allemaal ,maar er verandert helemaal niets. Als je kan aan tonen dat je door bedrijfseconomische redenen geen werk meer hebt, dan krijg je een ontslag vergoeding van het UWV. Dat was zo, dat is zo, en dat blijft zo. Maar die man in die ijzer fabriek die daar al 30 jaar aan het werk is, die kreeg in de oude situatie met ontslag door BER geen stuiver mee. Maar door de wet werk en zekerheid kan hij nu rekenen op een transitie vergoeding van ongeveer 30 keer een half maand salaris omdat die man er al 30 jaar werkt. Voorwaarde is dat  hij moet dit geld wel moet gebruiken om weer aan het werk te komen. Dus de oude werkgever betaal mee voor zijn toekomst. Voor de arbeider weer een goede linkse wet, Lodewijk Asscher bedankt. Deze wet moet nog wel worden uitgebreid, het was zo dat de werkgever je naar 3 jaar, of 3 contracten een vast baan moest geven of je moet er 3 maanden tussenuit. Dat is vanaf 1 juli, 2 jaar of 2 contracten en anders 6 maanden er tussenuit, dit om werkgevers te stimuleren om mensen in vaste dienst temen. Ik vindt dus ook dat als een bedrijf wel werk heeft maar de persoon in kwestie geen vaste aanstelling geeft naar 2 jaar of 2 contracten, dan ook niet de mogelijkheid moet bestaan om een andere werknemer aan te nemen. Gebeurt dit wel dan zullen hier boetes op volgen, maar dit is mijn persoonlijke idee.

Dit zelfde geld voor flexwerkers, we proberen de arbeidsomstandigheden voor deze mensen te verbeteren, maar waarom? 87% van het werk wat deze mensen doe is werk wat er altijd is. En dit is heel schadelijk voor onze economie, zoals al veel economen zoals Pikkieti hebben aangegeven, deze mensen hebben geen enkel zekerheid. ‘Ben ik volgende week nog aan het werk? Nee mevrouw, u kunt geen huis kopen, u hebt geen vast contract.’Een vreselijk onzeker leven. Ik denk dat wij als sociaal democraten dit niet moeten willen en zo snel mogelijk zorgen dat flexwerk verboden wordt.

Als je later arbeider wordt, zoals de meeste mensen op deze aardbol, dan moet je de kans krijgen om te studeren. En het moet niet uitmaken waar je wieg heeft gestaan, is dat nu in Wassenaar, Blaricum of hier in Oude Pekela, iedereen gelijke kansen. We zijn in dit land vanaf 5 jaar leerplichtig, maar kunnen vanaf onze geboorte al naar de voorschoolse educatie, kunnen, zeg ik met nadruk, maar dit kost geld. Want heeft de man of vrouw in een huwelijk of relatie geen werk, dan heb je ook geen recht op kinderopvangtoeslag. Deze kinderen beginnen dan al met een achterstand. En waar in Nederland hebben de mensen veelal  geen werk? Ja, precies in de grensstreek, van Oost-Groningen tot Zuid-Limburg. En mensen van allochtone afkomst, deze kinderen hebben al 5 jaar achterstand en ze kunnen er niets aan doen. Talent wat verloren gaat, ik sta dan ook volledig achter het idee van Diederik Samsom om kinderen de mogelijkheid te bieden dat ze vanaf 2,5 jaar 3 dagdelen daar voorschoolse educatie kunnen, op de basisschool waar ze later naar toegaan, dit totaal vrijblijvend. De leerplicht gewoon op 5 jaar laten, maar je zult zien dat het over 15 jaar het heel normaal is, dat je zoon of dochter vanaf 2,5 naar voorschoolse educatie gaat. Ieder kind een eerlijke kans om er uit te halen wat er in zit.

En dan gaan we studeren, ik zie onze vriend Emiel Roemer nog staan op het Malieveld, protesterend tegen het sociaal leenstelsel. Ik krijg er spontaan jeuk bultjes van, dan heb je toch totaal niet in de gaten wat sociaal betekend. Hij roept dat we onze jeugd niet op moeten zadelen met een schuld, maar een studieschuld bestaat al veel langer meneer Roemer. Even een paar feiten uit het sociaal leen stelsel, vroeger moest je je schuld in 15 jaar terugbetalen nu in 35 jaar. Lijkt me toch een stuk socialer meneer Roemer. Vroeger werd de schuld geregistreerd bij het BKR in Tiel en kon je dus vaak geen huis kopen, nu telt die schuld niet meer mee voor het kopen van een huis. Lijkt me toch heel sociaal meneer Roemer. Als je vroeger ging studeren op universiteit of hogeschool en je was nog geen 18 dan kreeg je een OV jaarkaart, maar deed je een vmb opleiding, dan kreeg je geen OV. Dat is toch niet eerlijk, het maken van onderscheid in mensen. Maar nu krijgt iedereen een ov eindelijk eerlijk, meneer Roemer. Vroeger kreeg iedereen een basisbeurs, of je ouders nu miljardair waren of in de bijstand zaten, dat is toch raar, gelukkig is dit er nu af en krijgen kinderen van ouders met een inkomen tot 42.000 euro een aanvullende beurs. En deze is ook nog eens 100 euro meer, als de basisbeurs voorheen was.

Dus het is volkomen terecht, dat dit het sociaal leenstelsel heet, meneer Roemer. Dit is ook het werk van de PvdA,

Jet Bussemaker bedankt.

En dan zit ik s‘morgens om 7 uur in de bouwkeet, Meindert kan dit beamen, want die kan ons zien vanaf zijn kantoor. En dan zit ik daar met die klagende bouwvakkers om me heen, ‘het is een zootje al die polen en Bulgaren die hier voor een paar euro ons werk afpakken’, ik ben dan snel klaar mee met die praatjes. Het ligt niet aan die jongens, die proberen ook een paar centjes te verdienen, omdat die mondjes daar in Polen of Bulgarije ook graag wat te eten willen hebben. Dan zorg je daar als goede papa toch voor, nee het ligt niet aan die Poolse bouwvakker, of aan die Hongaarse vrachtwagenchauffeur. Het ligt aan die schimmige koppelbazen, met die malafide uitzendbureautjes op Cyprus.

En wat doen we er tegen, de wet schijnconstructies, die zegt dat de opdrachtgever verantwoordelijk wordt voor als er geen loon wordt uit betaalt en dat alles volgens de Nederlandse cao. De opdrachtgevers kijken nu wel uit wat ze doen, want dit risico kun je nu niet meer lopen, omdat de kosten dan wel heel hoog worden als je je niet aan de regels houd. Deze wet vonden heel veel grote bedrijven niet leuk, terwijl de kleine aannemer deze wet omarmde. Dat zegt toch wat, eerlijk werk, goed werk, gelijke lonen. Deze wet is ook weer van de PvdA, Lodewijk Asscher bedankt.

Ik vertel u vandaag, op de dag van de arbeid wat mijn PvdA heeft gedaan, doet en altijd zal blijven doen voor de arbeider. 47 jaar eerder het minimumloon invoeren dan in Duitsland, dit kabinet nivelleert het meest van alle PvdA kabinetten ooit iets waar Joop den Uil of Willem Drees, trots op zouden zijn geweest. De  vakbond die al jaren voor ons strijd, een beter ontslag recht voor de arbeider, voorschoolse educatie voor iedereen, studeren voor rijk en arm gelijke monniken gelijke kapen, geen uitbuiting meer van arbeiders met een andere nationaliteit. Natuurlijk zijn we daar nog lang niet mee klaar. Nee z’n kledingfabriek in Bangladesh, die arbeiders hebben ook recht op een acht urige werkdag, loon bij ziekte en een pensioen. Daar heb ik zo veel ideeën voor, maar Paul Tang moet ook nog wat weten te vertellen, anders komt hij  wel heel erg laat in huis vannacht.

Wat heeft dit nu allemaal opgeleverd in dit fantastische land. Dan kijk ik naar mijzelf, dingen die op deze aardbol best wel bijzonder zijn voor een arbeider, ik ben licht dyslectisch, net zo als Einstein, Bach, Viktor Reinier en Peter Jan Rens. In dit land is dit totaal geen handicap, door goede scholing wordt je geholpen en wordt dit tot het minimum beperkt. Timmerman in Oost-Groningen, een moeilijk gebied, een eigen huis als arbeider. Mijn opa die voor de PvdA Wildervank Veendam in de raad zat van 1970 tot 1974,  heeft als arbeider vaak gedroomd van een eigen huis. Mijn lieve vriendin, die mij 2 gezonde kinderen gegeven heeft, ook dankzij een verloskundigenpraktijk het Refaja ziekenhuis en later het consultatiebureau, voorschoolse educatie bij Hoi Pippeloi en straks naar OSB de viermaster. Mijn ouders die mogen genieten van hun pension, dit zijn voor ons allemaal hele normale dingen, maar o, wat zijn ze bijzonder. Vraag maar aan een arbeider van 34 jaar uit Syrië, Noord-Korea, of Burkina Faso.

En zoals die arbeider niet zonder vakbond kan, zal Nederland nooit kunnen zonder mijn Partij van de Arbeid.

Partijgenoten en arbeiders, dank jullie wel.

PvdA op Facebook